Z!N telecom
Ncb-Laan 117c
5462 GC Veghel
Contact met Z!N

Kom langs, je bent altijd welkom
Ncb-Laan 117c in Veghel
(naast Shell tankstation)

(0413) 35 50 35

Bel mij terug
App met ons
Mail ons
Reparatie

Batterij snel leeg door...

21 oktober 2020

Bij Z!N telecom zien ze dat de koude wintermaanden voor veel problemen met smartphones zorgen. Grote temperatuurschommelingen kunnen verschillende type problemen veroorzaken en dat zijn vooral vaak accuproblemen. Ons advies is: zorg goed voor je smartphone als het kouder wordt!

Smartphone fabrikanten waarschuwen voor de kou

Stel dat jij de kleine lettertjes in de algemene voorwaarden goed gelezen heb dan wist je dit natuurlijk al. Elke grote smartphonefabrikant waarschuwt er namelijk voor om hun producten niet bij lage winterse temperaturen te gebruiken. Zij geven zelfs een indicatie af tegen welke temperaturen hun producten bestand zijn. Bij Apple is dat bijvoorbeeld tussen 0 en 35 graden Celsius. Samsung neemt het iets ruimer en geeft als indicatie een temperatuur tussen de -20 en 50 graden Celsius aan.

Onderzoek zou uitwijzen dat de meeste smartphones niet meer werken bij een temperatuur van -40 graden Celsius. Naast een winterse kou kunnen juist ook hoge zomerse temperaturen zorgen voor problemen met smartphones. Welke problemen kun je tegenkomen bij welke temperatuur?

  • Bij +10 graden al wordt het scherm van de meeste smartphones iets minder fel.
  • Bij -10 graden kunnen sommige smartphones al accuproblemen krijgen.
  • Bij -20 graden vallen de meeste smartphones uit.
  • Bij -30 graden krijgen de meeste smartphones lcd- en batterijproblemen.
  • Bij -40 graden en lager werken alle smartphones niet meer.

Kortom, het is zo dat bij temperaturen van tussen de 10 en -40 graden Celsius smartphones reacties gaan geven. Om ervoor te zorgen dat je bereikbaar blijft is ons advies om je telefoon te beschermen tegen de kou.

Waarom je telefoon in de kou kan uitvallen
terwijl je batterij nog (half)vol is

Er zijn voornamelijk twee problemen die vaak terugkomen bij lage temperaturen. Dat zijn accuproblemen en een langzaam werkend lcd-scherm.
De reden dat de batterij sneller leeg is bij lage temperaturen, is doordat de chemische reactie van de elektronen in de batterij trager is. Het kost een smartphone batterij meer energie om goed te functioneren zodra het koud is. Dat je batterij dan sneller leegloopt is het logische gevolg. Meestal werkt de batterij van je smartphone weer normaal zodra hij is opgewarmd.
Voor een lcd-scherm geldt dat het met vloeibare kristal moleculen werkt die door lage temperaturen verstoord kunnen raken. Dit kan bubbels veroorzaken. Deze reactie kan helaas blijvende schade veroorzaken aan het lcd-sherm van je smartphone.

Naast deze problemen zien wij bijvoorbeeld ook vaak condensschade door wisselende temperaturen. Van warm naar koud en weer terug naar warm kan condens in je toestel opleveren. Zodra je scherm al kapot is door bijvoorbeeld een of meerdere barsten wees dan heel voorzichtig. Je telefoon is dan immers minder goed beschermd en staat nog meer open voor dit soort invloeden. Ook kan het touchscreen van je telefoon makkelijker breken omdat het broos kan worden door de kou. Zorg er dus voor dat je je trouwe kompaan goed beschermt.

Wat je kunt doen om bereikbaar te blijven in de vrieskou

  1. Heel simpel: je telefoon uitzetten in de kou en weer aanzetten als je in een warme omgeving bent is de beste optie. Alleen, ben je dan niet bereikbaar en dat is voor de meeste mensen geen optie. Wat je wel kunt doen als je weer warm binnen bent is om je smartphone even de tijd te geven om weer op te warmen. Er kan namelijk lucht en dus vocht ontstaan in het toestel waardoor er mogelijk condensschade kan voorkomen. Als het temperatuurverschil erg groot is dan adviseren wij om even 15 minuten te wachten voordat je je telefoon weer aanzet.
  2. Zoals aangegeven zal je batterij waarschijnlijk sneller leeg raken bij koud weer. Een extra batterij of een powerbank kan de oplossing zijn. Daarnaast zou je de instellingen kunnen aanpassen op je telefoon om minder energie te verbruiken en je accu te sparen. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van GPS en/of je mobiele data, pas de felheid van je scherm aan. Daarnaast kun je ook apps uitzetten of de instellingen aanpassen waardoor er minder energie verbruikt wordt.
  3. Ons laatste advies is om je smartphone gewoon warm te houden. Bewaar hem op een goede plek zoals in je binnenzak, dan blijft hij beter werken en weet je zeker dat je bereikbaar bent.

Wat je kunt doen als je smartphone toch uitvalt in de winter

Dus wat kun je doen als je smartphone plotseling uitvalt in de winter? Geen paniek. Je weet nu dat het zeer waarschijnlijk aan het koude weer ligt en dat het een normale reactie is. Leg je telefoon gewoon aan de oplader. Dan is er niets aan de hand en blijf je bereikbaar.

Reparatie aanmelden bij batterij telefoon snel leeg door kou

Mocht je na onze tips toch problemen met je smartphone houden, meld hem dan aan voor reparatie.

Heb je een vraag?
Bel, app of mail ons!

(0413) 35 50 35 06 40 73 46 65 mail@zintelecom.nl

Loop even binnen.
We helpen je direct!

Ncb-Laan 117c
5462 GC Veghel
Openingstijden

Vandaag geen tijd?
Maak een afspraak.

Naar het formulier